۱۳۹۰ اردیبهشت ۲۳, جمعه

در غیاب رسانه ها و سازمانهای حقوق بشر ؛ زندان کارون اهواز از خود میگوید

زندان کارون بعنوان بزرگترین زندان استان خوزستان دارای تعداد زیادی زندانی سیاسی و عقیدتی است. این زندان از محرومیتهای فروانی رنج میبرد. امکانات موجود در زندان حتی نیازیهای اولیه ی  زندانیان را برطرف نمیسازد. مسئولان زندان که اکثرا از کادر سپاه پاسداران می باشند ضمن شکنجه و آزار واذیت زندانیان در ارتباط تنگاتنگ با وزارت اطلاعات هستند. در این گزارش که توسط موسسه ی “ایران بریفینگ” بصورت انحصاری تهیه شده است ضمن تشریح موارد فوق، وضعیت زندان ، بندسیاسی ، مشکلات زندانیان ، بازداشتگاه امنیتی وزارت اطلاعات، شیوۀ شکنجه، بعضی از مسئولان زندان ناقض حقوق بشر و آمار زندانیان سیاسی-عقیدتی در سال 1389 را ذکر خواهیم کرد.

 گزارش کامل از بند سیاسی – عقیدتی زندان کارون اهواز در سال 1389
ایران بریفینگ : در سالهای اخیر نقض حقوق بشر در ایران بصورت چشمگیری افزایش یافته است. آمار بالای اعدامها، زندانیان سیاسی -عقیدتی ، پناهجویان سیاسی و … نشان دهندۀ افزایش سرکوب آزدایها ، توسط نیروهای امنیتی و حکومت ایران است ، چنانکه این نیروها آزادی قانونی شهروندان را محدود کرده و آنان را زیر فشار سیاسی خود قرار داده اند. در این مورد زمانی که از قومیتها ویا استانهایی که اکثریت آنها را قومیتهای غیر فارس تشکیل میدهند سخن بگویم مسئله از این هم بدتر میشود. چرا که عدم حضور رسانه های بی طرف و سازمانهای حقوق بشر در پیگیری و انعکاس وضعیت اسفبار نقض حقوق بشر در این مناطق دردها را دوچندان میکند. و متاسفانه بیشتر این مصیبتها و دردها بر دوش زندانیان سیاسی خواهد بود که تلخ ترین روزهای زندگی خود را در زندانهای رژیم ایران می گذرانند.
موسسه “ایران بریفینگ” در این گزارش سعی دارد وضعیت بخش سیاسی یا همان “بند ششم  زندان کارون اهواز” را بازگو نماید. جایی که بیشترین زندانیان فعال عرب ایران را در خود جای داده است.
در این گزارش موسسه “ایران بریفینگ” با استفاده از منابعی که بصورت و یژه و انحصاری به آنها دست یافته است ؛ وضعیت بخش امنیتی-سیاسی زندان کارون را بطور کامل شرح می دهد. منابعی که در این گزارش ما را یاری نمودند محرمانه باقی خواهند ماند. لازم به ذکر است که منابع را تنها میتوان (به شرط محرمانه ماندن و عدم افشای آنها) در اختیار سازمانها و موسسه های رسمی که در زمینه حقوق بشر و کارهای بشر دوستانه فعالیت میکنند قرار داد.
زندان کارون
زندان کارون در مرکز شهر اهواز در بلوار و میدان کارون واقع است. این زندان با زندان دوم اهواز یعنی زندان سپیدار(قدس) در حدود 400 متر فاصله دارد. بقیه زندانها وبازداشتگاههای اهواز مخفی هستند و از آنها با نام بازداشتگاههای امنیتی یاد میشود.
زندان کارون بزرگترین زندان استان خوزستان بوده و بیشترین تعداد زندانیان این استان را دارا می باشد. همچنین نسبت به آمار منتشر شده ، بعد از زندان اوین با 150 الی 195 زندانی سیاسی، بیشترین زندانیان سیاسی ایران را در خود جای داده است.
زندان کارون به 10 بخش با نام “بند” تقسیم میشود. این تقسیم بندی بر اساس وضعیت زندانی و یا نوع جرم صورت گرفته است.
بخشهای زندان کارون عبارتنداز:
 بند 1 : بند سرقت
کسانی که به جرم سرقت محکوم شده اند در این بند دوران محکومیت خود را سپری میکنند.
 بند 2 : بند مواد مخدر
در این بند کسانی که به نوعی جرم آنها با مواد مخدر مرتبط بوده محبوس میشوند.
 بند 3 : بند قتل
محکومین به قتل در این بند قرار میگیرند.
 بند 4 : بند بیماران
این بخش مخصوص بیماران مسری یا بیمارانی است که نیاز به مراقبتهای ویژه دارند.
 بند 5 : بند معتادان
کسانی که به مواد مخدر معتاد شده اند در این بند زندانی میشوند.
 
تصویر ماهواره ای از زندان کارون - بند6 با دایره مشخص شده است
بند 6 : بند سیاسی – امنیتی
این بند به سه بخش تقسیم میشود:
بخش اول : سرقت مسلحانه و جرائم مواد مخدر
بخش دوم : بازداشتگاه
بخش سوم : سیاسی – امنیتی
(شرح این بند ، در گزارش بیان خواهد شد.)
 بند 7 : درحال ساخت
 بند 8 : بند سبز
این بند مخصوص کسانی است که سیگار یا هیچ ماده مخدری را مصرف نمیکنند. مدیریت زندان توجه خاصی را در تجهیز و تمیزی  این بند اعمال میکند و از آن بعنوان پوششی نسبت به سایر بخشهای زندان استفاده میکند. در صورت بازدید مسئولان یا بازرسان از زندان کارون مدیریت زندان آنها را به این بند آورده تا بخشهای دیگر زندان نزد بازدیدکنندگان مشابه بند 8 تصور شود.
 بند 9 : بازداشتگاه
این بند مخصوص متهمین به جرائم مختلف بوده و دادگاه تا کنون حکمی را علیه آنها صادر ننموده است.
 بند 10 : بند خدمات
کارگران یا کسانی که با حرفه های خاصی مثل : بنائی، جوشکاری ، برقکاری ، نجاری و … آشنایی دارند در این بخش ضمن کار در بخشهای مختلف زندان دوران محکومیت خود را نیز میگذرانند. دستمزد این زندانیان بسیار ناچیز بوده و با دستمزد خارج زندان که طبق قانون باید برابر باشد هیچگونه سازگاری ندارد.
بند 6 ؛ بند سیاسی- امنیتی زندان کارون
بند ششم زندان کارون اهواز که به بند سیاسی یا بند امنیتی معروف است. بیشترین زندانیان فعال عرب ایران را در خود جای داده است.
بند6 بر خلاف دیگر بندهای زندان کارون به سه بخش مختلف تقسیم میشود :
بخش اول : سرقت مسلحانه و جرائم مواد مخدر
بخش دوم : بازداشتگاه
بخش سوم : سیاسی – امنیتی
این بخشها، سالن های مستقلی هستند که همگی در بند شش زندان کارون قرار گرفته و زندانیان با جرائم مختلف را در مجاورت یکدیگر قرار داده اند.
نمایی از بخش سیاسی بند6
حال باتوجه به سطح تحصیلات بیشتر زندانیان سیاسی و روحیۀ خاصی که بر آنها حاکم است ، قرار دادن محکومین به سرقت مسلحانه و مواد مخدر یا متهمین به جرائم مختلف در کنار زندانیان سیاسی با وجود بخشهای جدا گانه ای برای این منظور ، نقض آشکار حقوق زندانیان بوده فاقد هرگونه توجیه منطقی است. اما بنظر میرسد که اختلاط زندانیان سیاسی با زندانیان فوق الذکر مسئله ای از پیش تعیین شده ای بوده و با هدف فشار بر زندانیان سیاسی و تنش زایی آنان با دیگر زندانیان صورت پذیرفته باشد. تنشهایی که بارها اتفاق افتاده و بی توجهی مسئولان را در پیش داشته اند.
نکتۀ دیگر اینکه هر چیزی که به بند سیاسی تعلق بگیرد، بطور مشترک مورد استفاده همه زندانیان محسوب میشود و فقط مخصوص زندانیان سیاسی نخواهد بود. که این مسئله تاکنون مشکلات زیادی را بهمراه داشته است. برای نمونه :
- در بند 6؛ چهار حمام و 5 دستشوئی وجود دارد. این تعداد برای زندانیان سیاسی که تعداد آنها از 100 نفر بیشتر است کفاف نمیکند چه رسد به همه زندانیان بند، که تعداد آنها از این رقم بسیار بیشتر است.
- گاهی اوقات تعداد زندانیان بخش اول و دوم بند ، بخصوص بخش بازداشت شدگان بصورت چشمگیری افزایش می یابد. این افزایش جمعیت باعث گسیل زندانیان و ورود آنها به بخش سیاسی می شود بگونه ای که راهروها و اتاق زندانیان سیاسی بطور کامل پر شده و جایی برای نشستن روی زمین پیدا نمیشود، حتی حمام و دستشویی نیز برای خواب و استراحت مورد استفاده قرار میگیرد.
- در بسیار از موارد دیده میشود که ماموران زندان با هدف ایجاد حالت رعب و وحشت افراد تبهکار را بر علیه زندانیان سیاسی تحریک میکنند و به این ترتیب از حالت بوجود آماده در اختلاط زندانیان سیاسی با دیگر زندانیان بهره برداری میکنند.
وضعیت زندانیان سیاسی و برخورد کارکنان زندان با آنها
وضعیت اسفبار و بسیار سختی بر زندانیان سیاسی زندان کارون حاکم است.  نامناسب بودن بهداشت ، تغذیه ، درمان و عدم توجه مسئولان به خواست زندانیان از یک طرف و ضرب وشتم و شکنجۀ زندانیان از طرف دیگر تنها بخشی از مشکلاتی است که زندانیان سیاسی از آن رنج میبرند.
 آب شرب : نبود آب شرب سالم و بهداشتی در زندان باعث بروز بیماریهای مختلفی میشود. که این بیماریها در نتیجه استفاده از آب آلوده بروز میکنند. بعد از بی توجهی مسئولان زندان کارون جهت تامین آب شرب سالم برای زندانیان ، زندانیان سیاسی بند6 از پول خود دستگاه آب تصفیه کن خریداری نموده و نیاز آب شرب خود را برطرف ساختند.
 سوء تغذیه : زندانیان سیاسی از نبود غذای مناسب و کافی در زندان رنج میبرند. کیفیت غذای زندان به اندازه ای پایین و آلوده است که قابل خوردن نمی باشد. در تهیۀ غذا هیچ توجهی به بهداشت یا مغذی و مفید بودن خوراک بعمل نمی آید. میوه و سبزیجات نیز در برنامه تغذیه زندانیان وجود ندارد. این مشکلات باعث شده است تا زندانیان با پول خود همه وعده های غذایی خود را تهیه نمایند.
 بخش پزشکی : پزشک زندان با کوتاهی در انجام وظیفه خود ، به بیماری زندانیان رسیدگی نمیکند و فقط در حد رفع مسئولیت آنها را معاینه میکند. گاهی این عدم اعتناء زندانیان بیمار را در معرض خطرهای جدی قرار داده است. داروخانه زندان نیز از فقدان بسیاری از داروها رنج میبرد.
 بازرسی بند6 : ماموران زندان هرچند شب یکبار بطور ناگهانی و بدون هیچ دلیلی اقدام به بازرسی بخش سیاسی زندان میکنند. به اینصورت که با کفشهای خود وارد اتاق زندانیان شده و فرش را که محل نماز خواندنشان نیز است ، آلوده میکنند. سپس کیف ، تختخواب و همه وسایل زندانیان را بازرسی می نمایند، گاهی اوقات در حین بازرسی بعضی از وسایل زندانیان را به سرقت میبرند. بعد از آن بدون احترام به زندانی و با حالت سب وشتم آنها را بازرسی بدنی میکنند. ماموران زندان در حین بازرسی با استفاده از باتوم زندانیان را مضرب میکنند.
 سلولهای انفرادی : این سلولها جهت تنبیه زندانیان مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین زندانی اعدامی را قبل از اجرای حکم یک یا چند روز در این محل نگهداری میکنند. زندانیان به بهانه تنبیه در این سلولها به صورتهای مختلف شکنجه میشوند. فرد تنبیه شده را به مدت چند هفته در این سلولها که بسیار آلوده و تاریک هستند قرار میدهند و انواع شکنجه را بر روی او اعمال میدارند ازجمله ؛ زندانی را از بازوها و یا پاها آویزان کرده و او را با ضربات مشت و لگد و یا با استفاده از باتوم و شلاق مضروب میکنند. چشمهای زندانیان سیاسی در هنگام تنبیه و یا نقل مکان در این سلولها بسته میشود.
 فروشگاه زندان : این مکان ازطرف پرسنل زندان اداره میشود ولی کارکنان آن از بین زندانیان انتخاب میشوند. مواد غذایی و دیگر احتیاجات زندانیان در فروشگاه زندان بسیار محدود بوده و احتیاجات زندانیان را برآورده نمیکند. علاه بر این قیمت مواد عرضه شده در این مکان نیز بسیار بالا بوده گاهی اوقات تا سه برابر قیمت واقعی پیش میرود.
 بخش ملاقات : زندانیان و خانواده های آنها در این بخش با تحقیر و بی احترامی های عدیده ای روبرو هستند. همه ملاقات کنندگان و زندانیان قبل از  ورود به سالن ملاقات بازرسی بدنی میشوند ، از ورود بسیاری از وسایل قانونی به زندان مثل روزنامه ، مجله ، کتاب و … که مجوز انتشار دارند ، جلوگیری بعمل می آید ، گاهی اوقات خانوادۀ زندانی مجبورند ساعتها به انتظار فرزند خود بمانند ، کنترل این بخش توسط ماموران با الفاظ رکیک و ناسزاگویی و گاهی ضرب و شتم صورت می پذیرد ، درصورتی که زندانی با لباس عربی به دیدار خانواده خود برود از ملاقات محروم خواهد شد. موارد یاد شده مخصوصا بر زندانیان سیاسی – عقیدتی اعمال میشود. همچنین مسئولین زندان از محرومیت ملاقات بصورت فردی یا گروهی بعنوان اهرم فشار علیه زندانیان استفاده میکنند.
 تماس تلفنی : زمان استفاده از تلفن (شماره گیری و مکالمه) برای هر زندانی از دو دقیقه تجاوز نمیکند. با توجه به تعداد کم تلفنها ؛ هر فرد باید چند روز در انتظار بماند تا نوبت او برسد و از تلفن استفاده کند. گاهی نیز ممنوعیت استفاده از تلفن بعنوان تنبیه فردی یا گروهی از طرف مدیریت بر علیه زندانیان اعمال میشود.
  رسیدگی به بند6 : مدیریت زندان در رسیدگی به بند سیاسی کوتاهی زیادی میکند به گونه ای که تمام تجهیزات موجود در بخش سیاسی از جمله : کولر گازی ، فرش ، دو دستگاه تلویزیون ، جاروبرقی و دستگاه تصفیه آب توسط خود زندانیان و از دارائی آنان خریداری شده است. همچنین تمیزی اتاق و تمام بند 6 اعم از حمام و دستشوئیها توسط خود زندانیان صورت میگیرد.
مدیریت زندان
کارکنان زندان کارون ؛ بخش اداری ، زندانبانان و یگان ویژۀ حفاظت از زندان تشکیل میدهند. نقض حقوق بشر از جمله شکنجه و یا مواردی که در بالا ذکر شد توسط بخش اداری و زندانبانان انجام میشود. یگان ویژه نیز مسئولیت حفاظت از زندان را برعهده دارد. این یگان که از تعداد زیادی سرباز و مامور نظامی تشکیل شده است ، در ساختمان خاصی در زندان کارون مستقر می باشد. بازرسی های شبانه و ناگهانی توسط این بخش و با دستور مدیریت زندان صورت میگیرد. به پاره ای از اقدامات غیر انسانی یگان ویژۀ حفاظت از جمله ضرب وشتم زندانیان وسرقت دارائی های آنها در بالا اشاره نمودیم.
مدیریت و پرسنل رده بالا در زندان کارون همگی از اعضای سپاه پاسداران می باشند. این بدان معنی است که زندان نیز بصورت غیر مستقیم توسط سپاه پاسداران اداره می شود تا جابجایی زندانیان از بازداشتگاههای سری به زندان و برعکس برای اعمال شکنجه و در نتیجه گرفتن اعتراف توسط این نیرو به شکل محرمانه انجام گیرد ، و نهاد رسمی دیگری در این موارد دخالتی نکند.
یک رابطه پیچیده و محکمی بین پرسنل زندان کارون و بازداشتگاه سری وزارت اطلاعات واقع در میدان شهید بندر (چهارشیر) وجود دارد. این بازداشتگاه که از آن با عناوینی چون “بازداشتگاه امنیتی” و یا “سپاه یکم” یاد میشود زیر نظر وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران بوده و محل شکنجه و اعتراف گیری متهمان سیاسی – عقیدتی است. (در این مقاله بطور خاص به این بازداشتگاه اشاره خواهیم نمود.)
اکنون به چند نفر از پرسنل زندان کارون که به نقض حقوق بشر در این زندان معروف هستند اشاره میکنیم:
سلمان رستمی ؛ مدیر (رئیس) سابق زندان کارون : از اعضای سپاه پاسدارن با رتبه سرهنگ دوم ، رستمی به مدت 26 سال ریاست زندانهای آبادان ، ماهشهر ، دزفول و بالاخره اهواز را برعهده داشته است. سال گذشته سرهنگ سلمان رستمی به اتهام  زنا، ارتشاء و نگهداری اسلحه غیرمجاز بازداشت شد. ماموران در بازرسی از منزل وی مقادیر زیادی مواد مخدر کشف کردند. از دیگر اتهامات رئیس سابق زندان کارون همکاری با باند کلاهبرداران اقتصادی است. این باند که در اهواز با نام “سیدها” مشهور شد ، با استفاده از فعالیت ربوی توانست پول زیادی را از مردم تصاحب نماید. اکنون رستمی در زندان سپیدار اهواز منتظر صدور حکم دادگاه است.
محمد کیانی ؛ مدیر (رئیس) زندان کارون اهواز : از اعضای سپاه پاسدارن با رتبه سرگرد یکم ، بعد از سلمان رستمی به ریاست زندان کارون منصوب شد. زندانیان او را به دشمنی و برخورد خشن با زندانیان سیاسی – عقیدتی می شناسند. در صورتی که فردی مشکلات زندان را به هیأتهای بازدید کننده از زندان بازگو نماید دستور شکنجۀ او را صادر مینماید.
حاج امین سبحانی ؛ مسئول بخش فرهنگی تربیتی زندان کارون : این فرد از ورود روزنامه ، مجله ، کتاب و هر چیزی که به نوعی از نظام جمهوری اسلامی ایران حمایت نکند جلوگیری بعمل می آورد ، حتی اگر آن نشریه یا کتاب مورد نظر مجوز انتشار داشته باشد. همچنین این فرد به دشمنی با فعالان عرب اهواز شهرت داشته آنان را از برگزاری آیین ها قومی یا پوشیدن لباس عربی در هنگام ملاقات منع میکند.
سید فرج الله جعفری ؛ مسئول ادارۀ حفاظت اطلاعات زندان : به برخورد خشن و غیر اخلاقی با زندانیان سیاسی شهرت دارد.
ذولفقاری ؛ از معاونان رئیس زندان : عضو ویژۀ بسیج سپاه پاسداران ، مسئول شکنجۀ زندانیان است. بازرسی های شبانه که در ساعتهای نیمه شب و بدون هیچ دلیلی صورت میگیرند به دستور ذولفقاری انجام میشوند.
1.جلیل جنامی 2.صادق مهدیه 3.سلمان رستمی 4.سیدفرج الله جعفری 5.حاج امین سبحانی
بهرام حاتمی ؛ زندانبان بخش ملاقات : عضو ویژۀ بسیج سپاه پاسداران ، عامل اصلی سختیگریها و مشکلات مربوط  به ملاقات است. انتظار بیش از حد خانواده ها برای ملاقات با فرزندان خود که گاهی به چهار ساعت میرسد به دستور او صورت میگیرد.
سید ضیائی ؛ زندانبان بخش ملاقات : عضو ویژۀ بسیج سپاه پاسداران ، از جمله کارکنانی است که مواد مخدر را به زندان وارد میکند. نسبت به زندانیان سیاسی – عقیدتی بند 6 کینه شدید دارد. سید ضیائی زندانیان تبه کار و مجرمین مواد مخدر را علیه زندنیان سیاسی تحریک میکند.
عباسپور ؛ زندانبان بخش ملاقات : عضو ویژۀ بسیج سپاه پاسدارن ، همکار سید ضیائی در تجارت مواد مخدر و و رود آن به زندان. عباسپور باهدف عدم دخالت زندانیان سیاسی در کارهای خلاف قانونی که انجام میدهد ، همیشه مجرمین مواد مخدر را علیه زندانیان سیاسی تحریک کرده و یک حالت ترس و وحشت را در بین زندانیان سیاسی بوجود آورده است.
علاوه بر مواردی که در بالا ذکر نمودیم ، گروه دیگری از پرسنل زندان در بخش ملاقات اقدام به کارهای غیر انسانی مثل : اهانت به زندانیان و خانواده های آنها، بازرسی بدنی ، ممنوعیت ملاقات و ممنوعیت استفاده از تلفن می نمایند. از جمله این افراد میتوان به : شجیرات ، خلیلی ، زارع ، قلندری ، خدری ، برمزیار ، قراچه و کرمی اشاره نمود.
 بازداشتگاه سری و مخفی وزارت اطلاعات ایران در اهواز
این بازداشتگاه همانگونه که گفته شد “بازداشتگاه امنیتی” یا “سپاه یکم” نام دارد. مکان و فضای داخل این بازداشتگاه مخفی است . این مکان توسط بعضی از افراد کشف شد و در این گزارش به محل آن از طریق تصوير ماهواره ای اشاره نموده ایم. بازداشتگاه امنیتی محل بازجویی از بازداشت شدگان سیاسی است همچنین ماموران وزارت اطلاعات در این مکان انواع شکنجه ها را با هدف اخذ اعتراف بر متهمین اعمال میکنند.
مساحت سلولی که زندانی در آن قرار میگیرد 2×2 متر مربع است (البته بعضی از سلولهای گروهی اندازۀ بزرگتری دارند که در صورت پر شدن سلولهای انفرادی و نبود جا برای زندانیان جدید مورد استفاده قرار میگیرند.)
تمام اشیاء و وسایل همراه متهم را قبل از ورود به سلول از او میگیرند ، بطوری که تنها با لباس خود وارد سلول میشود، زمان در این مکان برای فرد فقط با صدای اذان یا با نور کمی که از پنجرۀ کوچکی که به سقف چسبیده است قابل تشخیص است ، در وقت بازجویی ، شکنجه ، رفتن به دستشویی و هر زمانی که زندانی از سلول خارج شود چشمهای او با چشم بند مخصوص باید بسته باشد ، این کار با هدف فشار روحی بر متهم و سری ماندن مکان صورت میگیرد ، در هنگام بازجویی متهم فرد بازجو کننده  را نمی بیند زیرا هنگام بازجویی علاوه بر بستن چشم متهم او را جلوی میز بازجو و رو به دیوار می نشانند ، متهم مجبور است تمام چیزی را که میگوید بصورت کتبی روی کاغذ مخصوص بازجویی بیاورد و انتهای صفحه را نیز امضا کند ، در هنگام بازجویی متهم را مجبور میکنند که چند اسم را ذکر کند و آنها را با عنوان شریک اتهام معرفی کند ، همچنین متهم را برای رهایی از این مکان به قبول تمام اتهامات وادار میکنند، مکانی که به گفتۀ بعضی از بازداشت شدگان “ماندن در آن از مرگ تلخ تر است”، سب و شتم متهمین و اهانت به آنان با الفاظ غیر اخلاقی و عاری از ادب در این بازداشتگاه امری عادی محسوب میشود ، یکی از شکنجه های بدنی متداول در این مکان به این صورت است که ؛ متهم را بر روی تخت خواب بصورت خوابیده بر شکم می بندند ، سپس با شلاق یا کابل تمام نقاط بدن و کمر بخصوص کف پا را به شدت میزنند ، همچنین در تنبیه بدنی با ضربات مشت ولگد بازداشت شدگان را مضروب می نمایند.
لازم به ذکر است که تمام زندانیان سیاسی – عقیدتی قبل از ورود به زندان کارون چندین ماه را در این بازداشتگاه گذرانده اند.
فلکه شهید بندر معروف به چهارشیر - بازداشتگاه امنیتی با دایره مشخص شده است.
 زندانیان سیاسی بند 6 زندان کارون
همانگونه که گفته شد زندان کارون بیشترین تعداد زندانیان فعال عرب ایران را در خود جای داده است ، علاوه بر این از نظر تعداد زندانیان سیاسی ، بعد از زندان اوین که طبق آخرین آمار منتشر شده در حدود 175 الی 195 زندانی سیاسی دارد ، دومین زندان سیاسی ایران بشمار میرود. تعداد زندانیان سیاسی این زندان بیش از 103 زندانی سیاسی گزارش شده است.
بعد از اینکه متهمین سیاسی – عقیدتی دوران بازجویی خود را در بازداشتگاه امنیتی گذراندند و اعترافات لازم برای محکومیت آنان نیز توسط وزارت اطلاعات مهیا گردید نوبت به صدور حکم توسط دادگاه انقلاب می رسد. بنا به اعتراف کارمندان وزارت اطلاعات و دادگاه انقلاب در جلسات محاکمه ، بیشتر احکام این دادگاه با هماهنگی وزارت اطلاعات صادر میشوند.
در حالتهای بسیار نادر و استثنائی نیز متهم بعد از گذران دوران بازجویی در بازداشتگاه امنیتی و وضعیت بلا تکلیفی در زندان که گاهی سالها بطول می انجامد ، دادگاه حکم تبرئۀ او را از اتهامات وارده صادر مینماید.
بیشتر زندانیان سیاسی – عقیدتی که مشخصات آنها در این گزارش ذکر خواهد شد به این دو دلیل بازداشت و محاکمه میشوند:
1.فعالیت قومی عربی برای احیای فرهنگ عربی اهواز.
2.فعالیت مذهبی اهل سنت ، با هدف تغییر مذهب مردم از تشیع به تسنن.
تمام مراحل بازجویی در وزارت اطلاعات درمورد فعالان عرب اهواز حول این دو محور میچرخند. در قانون مجازات اسلامی ایران به هریک از فعالیتهای قومی یا مذهبی فوق الذکر اشاره ای نشده است حتی قانون اساسی در بعضی از اصول به آزاد بودن این فعالیتها اذعان میکند. با این حال حکومت ایران با بهانه های مختلف و بدلیل ترس از موقعیت خاصی که بر مناطق عرب نشین حاکم است ، این فعالیتها را غیر قانونی بحساب آورده و آزادی فعالان عرب را با بازداشتهای خودسرانه و شکنجه و زندان نقض میکند. همچنین در این مناطق جو تبلیغاتی بطور کامل در دست حکومت است و هیچ حضوری از رسانه های بیطرف و خارجی را نمی بینیم، لذا حکومت با معرفی زندانیان سیاسی با عبارات مختلفی  چون جاسوس و تروریست سعی بر بدنام کردن آنان دارد.
دادگاه انقلاب اهواز که معمولاً برای اتهامهای سیاسی شعبۀ اول خواهد بود بیشتر متهمین را با استناد به ماده های 498 ، 499 و 500 قانون مجازات اسلامی محکوم میکند. موضوع این مواد تشکیل جمعیت غیر قانونی ، عضویت در آنها و یا تبلیغ برعلیه جمهوری اسلامی ایران می باشد. دادگاه انقلاب همچنین عدۀ دیگری را به اتهام ؛ محارب ، مفسد فی الارض و یا جاسوسی برای دشمن به مجازاتهای سختی چون اعدام محکوم میکند.
 فهرست زندانیان سیاسی زندان کارون اهواز در سال 1389
توجه :
الف. ترتیب مشخصات زندانیان بر حسب حروف الفبای نام خانوادگی است.
ب.مشخصات هر زندانی به ترتیب : نام و نام خانوادگی ، نام پدر ، حکم دادگاه یا وضعیت زندانی بیان شده است.
ج.فعالیت زندانیان عرب و حکم دادگاه آنان در بخش قبلی گزارش ذکر شده است.
د.موارد استثنائی برای فعالان غیر عرب با ذکر اتهام زندانی مشخص شده است.
ذ.این گزارش به دو زبان عربی و انگلیسی منتشر شده است.
(برای مشاهدۀ گزارش به زبانهای دیگر بر روی واژۀ عربی یا انگلیسی کلیک کنید.)

1.ابراهیم عطشانی ، آزاد ، صدور حکم برائت بعد از دوسال بازداشت
2.ابو الفضل عابدینی نصر ، 11 سال ، فعال مدنی
3.احمد باوی فرد ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
4.احمد سواعدی ، فرزند حسن ، 4 سال
5.اسد باوی ، فرزند حبیب ، 10 سال
6.اسماعیل وفائی ، 25 سال ، فعال بلوچ
7.اصلان دودگانلو ، 5 سال ، فعال کرد
8.امیر حیدری ، فرزند فاضل ، 16 سال
9.امیر مطوری ، 4 سال
10.باقر غلامی ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
11.بهنام (جواد) دارم ، بازداشت ، منتظر صدور حکم
12.پیمان روشن ضمیر ، فرزند حسن ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم ، عضو جنبش سبز
13.توفیق منصوری (مزرعه) ، فرزند تریاک ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
14.جاسم خضیراوی ، اعدام شده
15.جاسم خلف دوخت زرگانی ، فرزند حاتم ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
16.جاسم مجدم ، دومین سال بازداشت ، منتظرصدور حکم
17.جمال ساعدی ، آزاد ، صدور حکم برائت بعد از دوسال بازداشت
18.حاکم مسلمی زرگانی ، فرزند عبد ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
19.حجت کلاچی ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم ، پان ایرانیست
20.حسن بقلانی ، 2 سال ، آزاد ، پایان محکومیت
21.حسن نیسی ، 4 سال ، آزاد ، پایان محکومیت
22.حسن هاشمی ، 15 سال
23.حسین حلفی ، 3 سال ، آزاد ، پایان محکومیت
24.حمزه سواری ، فرزند لفته ، حبس ابد
25.حمید سواعدی ، 1 سال
26.حمید غدجوری زرگانی ، فرزند کریم ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
27.خلیل کعبی حقیقی ، فرزند گاطع ، اعدام شده
28.خلیل یارعلی ، بازداشت ، منتظر صدور حکم ، تبلیغ مسیحیت
29.دعیر مهاوی ، فرزند کریم ، 4 سال
30.رسول دحیمی ، فرزند خلف ، 5 سال
31.رسول هیلچی ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
32.رزاق فرحانی ، 4 سال
33.سامی مجدم ، بازداشت ، منتظر صدور حکم
34. سعد سیلاوی ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
35. سعید حمادی ، 5 سال
36. سعید زرگانی ، 3 سال
37. سعید سعدی ، فرزند نعیم ، اعدام شده
38.سعید غدجوری زرگانی ، فرزند کریم ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
39.سعید نیسی ، فرزند عزیز ، 5 سال
40.سید خلف موسوی ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
41.سید ضیاء نزاری ، 10 سال
42.سید عبدالرضا غرابات ، اعدام شده ، محکوم به ارتداد به جرم ادعای مهدویت
43.سید علی رضا نزاری ، 5 سال
44.سید هاشم موسوی ، فرزند سید ناصر ، 4 سال
45.سید یوسف لفته پور ، فرزند رمضان ، 5 سال
46.صالح بنی سکین ، بازداشت ، منتظر صدور حکم
47.صباح مسلمی زرگانی ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
48.طاهر مزرعه ، فرزند علی ، 10 سال
49.عادل فیصلی پور ، فرزند علی ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
50.عادل مگطاعی زرگانی ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
51.عباس چلداوی ، فرزند فرهود ، 2 سال ، آزاد ، پایان محکومیت
52.عباس مسملی زرگانی ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
53.عبد بقلانی ، 2 سال ، آزاد ، پایان محکومیت
54.عبدالامام زایری ، فرزند محمود ، حبس ابد
55.عبدالامیر چلداوی ، فرزند بطوش ، 10 سال
56.عبدالامیر مجدم ، فرزند هوشنگ ، بازداشت ، منتظر صدور حکم
57.عبدالرضا خنیفر ، فرزند یونس ، 2 سال ، آزاد ، پایان محکومیت
58.عبدالزهرا هیلچی ، فرزند خزعل ، حبس ابد
59.عبدالله چعب ، فرزند عبدالرضا ، 6 سال ، مرخصی استعلاجی با وثیقه بعد از وخامت شرایط جسمی
60.عبدالله کلینی (فرحانی) ، بازداشت ، منتظر صدور حکم
61.عبدالمطلب سلیمانی ، فرزند عبدالحسین ، آزاد ، صدور حکم برائت بعد از سه سال بازداشت
62.عدنان بیانات ، فرزند محسن ، 4 سال
63.عزیز الهائی ، فرزند شنان ، 19 سال ، آزاد ، پایان محکومیت
64.علی البو خنفر ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
65.علی آلبو غبیش ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
66.علی چنانی ، 1 سال ، آزاد ، پایان محکومیت
67.علی ساعدی ، فرزند قاسم ، 10 سال و اعدام
68.علی سواری ، فرزند حسن ، 4 سال وتبعید ، بعد از گذشت یک سال از محکومیت به شهر دیگری تبعید شد
69.علی عامری ، فرزند جاسم ، 12 سال
70.علی مزرعه ، فرزند داود ، 1 سال ، آزاد ، پایان محکومیت
71.علی مگطاعی ، فرزند حمید ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
72.علیرضا نبوی ، 10 سال ، فعال مدنی
73.عیسی زایری ، فرزند ابراهیم ، 2 سال
74.عیسی کرملاچعب ، فرزند کاظم ، 30 سال ، مرخصی استعلاجی با وثیقه بعد از وخامت شرایط جسمی
75.غازی حیدری ، فرزند عبدالزهرا ، 10 سال
76.غازی عباسی (خنفری) ، فرزند احمد ، بازداشت ، منتظر صدور حکم
77.غلامحسین کلبی ، حبس ابد ، عضو سازمان مجاهدین خلق ایران
78.غلامعباس ساکی (سعید صاکی) ، فرزند عوده ، 5 سال و تبعید
79.فائز سلیمانی ، فرزند رحیم ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
80.فواد چلداوی ، 2 سال
81.فیروز زائری ، 2 سال ، آزاد ، پایان محکومیت
82.قاسم البو غبیش ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
83.قاسم خسرو کیانی ، فرزند عبدالکریم ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم ، عضو سازمان مجاهدین خلق ایران
84.قاسم دیناروند ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
85.کاظم خوش نمک ، فرزند عمار ، 10 سال
86.کاظم فزع ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
87.کریم زرگانی (باوی) ، بازداشت ، منتظر صدور حکم
88.لقمان مگطاعی ، فرزند حمید ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
89.ماجد فرادی پور ، فرزند حمید ، 4 سال
90.مجتبی کوتی ، آزاد ، صدور حکم برائت بعد از دوسال بازداشت
91.محمد بوعذار ، بازداشت ، منتظر صدور حکم
92.محمد مگطاعی ، فرزند حمید ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم
93.مزبان سالمی ، بازداشت ، منتظر صدور حکم
94.مصطفی شکراللهی ، فرزند یدالله ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم ، تبلیغ مسیحیت
95.مهدی غرباوی ، 2 سال
96.مهدی کوتی ، آزاد ، صدور حکم برائت بعد از دوسال بازداشت
97.میلاد دهقان ، آزاد با وثیقه ، منتظر صدور حکم ، پان ایرانیست
98.ناجی سلمانی ، 4 سال
99.ناجی مخیوری ، 5 سال
100.ناصر حزابی ، فرزند زعیل ، 5 سال ، آزاد ، پایان محکومیت
101.ناظم بریهی ، سبگان ، حبس ابد
102.نعمت الله عبیات ، 10 سال
103.نوروز سبهانی ، فرزند حیدر ، 2 سال ، آزاد ، پایان محکومیت
104.هادی البوخنفر ، بازداشت ، منتظر صدور حکم
105.یحیی نواصری ، فرزند منصور ، حبس ابد
106.یوسف فتوحی ، فرزند حسن ، 7 سال ، فعال کرد
107.یوسف لفته پور ، فرزند مجید ، 4 سال
اختصاصی ایران بریفینگ  اختصاصی ایران بریفینگ

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر